magyar   román   english
 
 
 
Servicii
IMPLANTAREA
 

Implantáció

A foghiányok pótlásának legmodernebb eszköze a fogbeültetés. Az implantációs technikák az elmúlt években óriási fejlődésen mentek keresztül. Az implantátumok anyagai speciális titánötvözetek, amelyek teljesen szövetbarátok. Ezek az ötvözetek ugyanis a csontszövettel a szó szoros értelmében összenőnek, azaz megvalósul a csontintegráció. A fogbeültetés, helyesebben a műgyökér beültetés a legmodernebb, 21. századi technológiát felhasználó fogászati ágazat.

Kinek javasoljuk a fogbeültetést?

  • Minden olyan páciensnek, akinél kizáró okok nem állnak fenn és aki ezt a megoldást választja.
  • Ha nem szeretné lecsiszoltatni a foghiányt határoló ép egészséges fogait. ( kép 2.)
  • Ha a kivehető lemezes fogpótlását szeretné stabilabbá tenni. (kép 3.)
  • Ha kivehető protézis helyett fix, rögzített hidat szeretne.

A különböző formájú, leginkább csavarhoz hasonlítható, nagy tisztaságú titánból készülő implantátumokat, különleges felületekkel látják el, ezzel is fokozva a csontszövettel való kapcsolatot. Az implantátumokat, a hiányzó fogak helyére, helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen, aránylag kis műtéttel helyezzük be az állcsontokba. A csont gyógyulása után elkészíthető a hiányzó fogat, fogakat, tökéletesen helyettesítő fogpótlás.

A műtét előtt mindenképpen előzetes vizsgálatokra van szükség. Először készítünk egy panorámaröntgent. A röntgenfelvétel kiértékelése és az alapos szájvizsgálat során eldől, hogy mely fogakat kell pótolni. Ezt követően el kell bírálni, hogy a rendelkezésre álló csontkínálat elegendő-e egyáltalán implantátum beültetésére, továbbá a páciens általános állapota lehetővé teszi-e az implantációt.

A több évtizedes kutatómunkával kialakított implantációs rendszerekkel ma már megfelelő indikáció és szájhigiénia mellett egyetlen páciensnek sem kell tartania a kilökődés veszélyétől. A nem megfelelő szájhigiéne és ennek folyományaként az implantátumra rakódott lepedékben és fogkőben élő kórokozók - hasonlóan a természetes fogakhoz - fogágybetegséget okoznak és a műgyökér meglazulásához vezethetnek a tartó csontozat felszívódása által.

Hogyan történik a fogorvosi implantáció?

Az implantátum(ok) beültetését steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben végezzük. Kis nyálkahártya metszés után feltárjuk a csontfelszínt, speciális fúrókkal kialakítjuk az implantátum(ok) csontfészkét, majd behelyezzük az implantátumo(ka)t. A műtét után közvetlenül kontroll panoráma röntgenfelvételt készítünk.

A varratokat egy hét múlva eltávolítjuk, az implantátum(ok) a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább. A gyógyulási szakasz hozzávetőlegesen 3-6 hónapig tart.

Az implantációs műtétek leggyakrabban két fázisban valósíthatóak meg. Az egyes fázisok közötti 3-6 hónap gyógyulási időre, ideiglenes fogpótlás is biztosítható.

A felső, részlegesen fogatlan állcsonton az implantáció sikerét kérdésessé teheti a puha, szivacsos minőségű csontállomány, és a műtétet meggátolhatja az arcüreg kiterjedése. Az arcüreg megtartott fogazat esetén rendszerint közvetlenül az őrlő, esetenként a kisörlő fogak felett helyezkedik el. A fogak eltávolítása után a fogmedernyulvány különböző mértékű sorvadása következik be, amelynek során a száj és az arcüreg közötti csont, amelyben az implantátumokat helyeznénk el, jelentősen csökkenhet. Csontpótló sebészi eljárással, arcüreg emelés műtétjével, lehetővé tehetjük az implantációt. A műtét során az arcüreget alulról határoló nyálkahártyát felemeljük, és az így keletkezett résbe csontpótló anyagot vagy saját csontot helyezünk be. Viszonylagosan hosszú, 6-8 hónapos gyógyulás után, új csont képződik, amely már lehetővé teszi a fogpótlás elkészítését.

A második fázisban az íny alatt megbújó implantátumokat szabadítjuk fel. Ez már nem jelent műtétet, csupán az implantátumba csavart ún. zárócsavart kell kiszabadítanunk egy kis nyálkahártyametszés segítségével, majd behelyezzük az ínyformázó felépítményeket, melyek kb. 7 nap alatt megformázzák az ínyt. Ezután következik a lenyomatvétel melynek alapján elkészül rövid időn belül a fogtechnikai laboratóriumban az előzetesen megtervezett fogpótlás.