magyar   román   english
 
 
 
STOMATOLOGIE ESTETICA SI ALBIRE DE DINTI
 

Fogfehérítés

A fényaktivációs fogfehérítés

A leghatékonyabb módszer. Rendelői körülmények között, professzionális módszerrel történik. Az általunk alkalmazott plazmalámpás készülék négyszer tíz percnyi kezelés alatt hozza meg a kívánt eredményt, tehát egy ülésben, azonnali fogfehéredést érünk el.

A fogászati kezelésektől tartó, félő pácienseknek fontos tudni, hogy a fogfehérítés egy kifejezetten esztétikai kezelés, és nem fogorvosi beavatkozás. Félelemre tehát már csak ezért sincs semmi ok.
A fogakhoz tapadó lepedék és fogkő olyan gyakran okoz elszíneződést a fogfelszínen, hogy a fehérítési folyamat első lépéseként leválasztjuk az esetleges fogkövet, ultrahangos készülékkel, majd a maradék elszíneződött lerakódásokat, egy polírozó paszta segítségével távolítjuk el. Sok esetben már ez a művelet is elég ahhoz, hogy elfogadható fehérségűek legyenek fogaink.
A fogszövetek mélyebb rétegeit is érintő elszíneződések esetén, oxidáción alapuló fehérítőrendszereket alkalmazunk, melyek fő alapanyaga a hidrogén-peroxid. A fogak színét, - az eredetit és az elszíneződöttet is- szabad szemmel nem látható pigmentrészecskék okozzák, melyek a fogzománc és az alatta lévő dentin anyagába ivódtak bele.
A fogfehérítési rendszerek döntő része e pigmentek elszíntelenítésén alapul. A fehér fogsor iránti növekvő igény érthető, azonban ismernünk kell a helyes mértéket. Míg bizonyos kultúrákban, pl. az USA-ban elfogadottak a csempéhez hasonló fehérségű fogak, addig az európai ember a természetes, vagy annak látszó fogakat könnyebben elfogadja. Általában az életkor, nem, haj és bőrszín, valamint egyéb körülmények pl. dohányzás- figyelembevételével a lehető legvilágosabb színt ajánljuk, így gyakran lebeszéljük vendégeinket a természetellenesen fehér fogakról.
Néhány orvos azt mondja, hogy ők olcsóbban ki tudják fehéríteni a fogakat. Igaz ez? Igaz, lehet más módszerrel is fogat fehéríteni, ezek azonban nemcsak több időt vesznek igénybe ( 1 óra helyett két hetet), de a pácienseknek is sokkal több kényelmetlenséget okoz és kevésbé hatékony a fehérítés. A plazmalámpás technika azonban gyors és tartós megoldást biztosít, és teljes körű elégedettséget vált ki.

A fogfehérítés menete

Nézzük most pontról -pontra, hogy hogyan zajlik a fogfehérítés.
Meghatározzuk a kiindulási fogszínt, és fotót készítünk az ún. fogszínkulcs használata mellett. Egy szájterpeszt helyezünk a páciens szájába. Ez az eszköz nem nyitja nagyra a szájat -mint ahogy esetleg következtetnék - csak egy bizonyos, a fogfehérítéshez kedvező helyzetben tartja a fogazatot és az ajkakat. Az ínyt egy védő műanyag-réteggel fedjük, az ajkakat krémmel kenjük be. A fehérítő anyaggal bevonjuk a fogak felszínét, és tíz percen keresztül a fogfehérítő készülék speciális fényével világítjuk meg. Ezt követően átkeverjük a fogfehérítő anyagot a fogakon, és újra tíz percnyi megvilágítás következik. A folyamatot ezután még kétszer vagy háromszor megismételjük. Otthoni fogfehérítés Az otthoni fogfehérítést jóval hosszabb ideig kell alkalmazni, mint a rendelőit. ilyenkor kisebb töménységű anyagot használunk. további információ: fogfehérítésinfo

A fogfehérítés után

A fehérítést követő két héten fokozottan kerülendők az elszíneződést okozó élelmiszerek és élvezeti cikkek, mint a kávé, tea, vörösbor, mesterséges színezőanyagot tartalmazó élelmiszerek, dohányzás. Ebben az időszakban az említett dolgok még erősebben színezhetik el a fehérített fogfelszíneket.
Szintén kerülendő az ajakrúzs használata a fogfehérítés után két hétig.
A fogfehérítést követő napon néhány páciens a fogak érzékenységéről számolt be. Ezért a fogfehérítés utáni napon nem ajánlatos a forró ételek és a hideg italok fogyasztása. A panaszok minden esetben maguktól, legkésőbb a fogfehérítés utáni második napra elmúlnak.
Javasoljuk, hogy közvetlenül a fogfehérítés után kálium-nitrát tartalmú fogkrémet használjon, mert ez az anyag behatol a pulpakamrába, és közvetlenül ott fejti ki érzékenység-csökkentő hatását. Ilyen fogkrém a Sensodyne.

Belső fogfehérítés
Belső fogfehérítés

Héjkerámia

A kerámiahéjak a kíméletes és kis mennyiségű fogállomány-eltávolítás előnyeit egyesíti a restauráció esztétikai harmóniájával. Egyszerűen arról van szó, hogy a fog (legtöbbször elülső, felső fogak) ajak felőli felszínére egy laboratóriumban egyedileg, lenyomat alapján készülő igen vékony, 0.5 - 1 - 1.5 mm-es héjszerű kerámiaréteget ragasztunk rá, miáltal a fog jóval esztétikusabbá, gyakorlatilag a kívánt árnyalatúvá tehető úgy, hogy nem kellett rá koronát készítenünk. Természetesen ezt megelőzően a fog adott felszínéből ugyanennyit el is kell távolítanunk. Ezzel a módszerrel tökéletes szín és alakkorrekciót tudunk elérni.
Olcsóbb megoldás, mikor a rendelőben közvetlenül az előkészített fogra rétegzünk fel tömőanyagot. Ez a technika szintén jó eredményt hozhat, ha nincs nagy eltérés, és a fogak viszonylag épek.
A héjkerámia elsősorban a frontfogak területén, a fogak helyzeti anomáliái, fejlődési rendellenességből fakadó problémák, elszíneződések, abráziók vagy frontfogtraumák esetén ajánlott.

Lítium diszilikát kerámia (IPS e.max Press)

Kizárólag a front fogak teljes vagy részleges (héjkerámia) borítókoronáihoz javaslom, itt a vékony váz megfelelő előkészítés esetén nem jelent problémát. Az anyag egyik előnye a hagyományos kerámiáknál 2,5-szer nagyobb keménység, ami akár a fogak csiszolása nélkül is alkalmassá teszi héjkerámia készítésére (fél milliméternél vékonyabb)! Fényáteresztése, esztétikuma az összes korábban felsorolt eljárást magasan felülmúlja. A gingiva természetes színét az teszi teljessé, hogy a fényt a szulkuszba vezeti, és a marginális ínyt belülről világítja meg. Erre még az oxid-kerámia vázas fémmentes pótlások sem képesek.

Fém és allergia mentes kerámia pótlások

A rendszer újdonsága, hogy teljes egészében nélkülözi a fémet a koronák előállításához.
A hagyományos koronák esetén egy fémvázra égetik a porcelánréteget, és az íny közelében az elvékonyodó porcelánon keresztül látszódhat az alatta lévő fém, ami esztétikailag kedvezőtlen.
Segítségével rendkívül élethű, természetes hatású fogpótlások készíthetőek. A fogpótlás fémmentes, így esztétikai szempontból kifogástalan, mert a cirkónium-váz színe is a fogszínhez alakítható. Fémmentességéből fakadóan nem válthat ki allergiás reakciót, biokompatibilis.

Fogékszer

Egyedi, dekoratív mosolyt szeretne ?
A fogékszer a fogon speciális ragasztóval rögzül. Fúrást nem igényel, ebből következik, hogy a fogékszer felhelyezése teljesen fájdalommentes, gyors és a fogékszer maradéktalanul el is távolítható. Általában a felső kismetszőre felragasztott apró, különféle színű kő, vagy arany, ezüst illetve fehérarany, vagy nemesfém és kő kombinációjú, bármilyen figura lehet. Amennyiben valaki megunja a fogékszer viselését, akkor könnyedén el lehet távolítani, és nyoma sem marad az ottlétének. Az evésben és ivásban nem akadályoz, szinte észre sem lehet venni, hogy ott van.
 
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Értem Részletek