magyar   román   english
 
 
 
STOMATOLOGIE COPII SI MAME
 
 

Tejfogak kezelése


A tejfogak egészsége nagyon fontos, hiszen a felnõttkori fogazat alapját képezik. Éppen ezért ezeket a fogakat megjelenésüktõl kezdve tisztítani kell. Amikor kibújnak az õrlõk, elkezdõdhet a fogmosás, napjában legalább egyszer, szülõi segítséggel, fogkefével tisztítsuk meg a fogakat.
 
A gyermeket egy éves kora elõtt célszerû elõször fogorvoshoz vinni, majd 3 éves korától 5 éves korig félévente egy-egy konzultáció ajánlott. Innentõl kezdve az évenkénti kontroll elégséges. Fontos, hogy az elsõ találkozás félelem nélküli legyen. Tehát ne akkor hozzák a gyermeket a fogászatra ha már baj van!
 
A táplálkozás is igen fontos kérdés. A rágás folyamatosan alakítja az állkapcsot, tisztítja a fogakat. Fontos, hogy sokat rágjon a kicsi. Tilos a rágcsálás, nasizás, a cukrozott italok, fõleg a colák, mert ezek nem engedik a normális kémhatás kialakulását az étkezések között. A lefekvés elõtti cumizást, fõleg cukros italok fogyasztását célszerû mihamarabb elhagyni. Az édes táplálék lehetõleg minél rövidebb ideig tartózkodjon a szájban!
 

Tömés vagy ecsetelés

A tejfogak szerkezete más, mint a maradófogaké. A zománc vastagsága fele a maradófogak zománcvastagságának, a fogbél viszont arányaiban nagyobb. A különbségek miatt a szuvasodás hamar elkezdõdhet, elõtörés után akár fél-, egy évvel, gyorsabban terjed, és a kisebb szuvasodás is okozhat panaszt. A fogak ellátása és funkciójuk visszaállítása ugyanolyan fontos, és hasonló, mint maradófogak esetén: töméskészítés, elcsiszolás, ecsetelés, úgynevezett gyökérkezelés.
 
Az említett anatómiai különbségek miatt és a gyermekekkel való együttmûködés különlegessége miatt az ellátáshoz feltétlenül szakember, azaz gyermekfogorvos ajánlott.

Töméskészítés: speciális, fluoridot leadó esztétikus tömõanyaggal történik.
 
Szuvas fogközök elcsiszolása: ilyenkor tulajdonképpen a természetet utánozzuk, ugyanis az állcsontok növekedésük során felkészülnek a maradófogak befogadására, így a tejfogak távolodnak egymástól. Elcsiszolással öntisztuló, sima felszíneket hozunk létre.

Ecsetelés: elcsiszolás után a szuvasodás megállítására, illetve a szuvasodás megelõzésére fluoridtartalmú lakkokkal.
 
Gyökérkezelés: ha nagyon mély a szuvasodás, gyakran a fogbelet el kell távolítani, mert ugyanúgy begyulladhat, mint a maradófog esetén.
 

Barázdazárás


Barázda zárás Elõtöréskor a fog fejlõdése még nem fejezõdött be teljesen és a csücskök közötti ún. barázdarendszer még nem záródott be. Ez az igen szûk "hasadék" nehezen, illetve egyáltalán nem tisztítható.
 
Ezért ez a terület veszélyes hely a fogszuvasodás kialakulása szempontjából. Mivel ez a fog bújik ki elõször, ez tartózkodik leghosszabb ideig a szájüregben.
 
Nem meglepő, hogy ez az a fog, amely a legnagyobb százalékban szuvasodik a lakosság körében, illetve már gyermekkorban.
 
Ezért fontos ennek, illetve a többi rágófog barázdarendszerének zárása az elõtörést követõ fél éven belül.
 
Barázda zárásA fogat elõkezeljük a tömõanyag számára, majd egy úgynevezett folyékony tömõanyagot folyatunk a barázdába, amit speciális lámpával megvilágítunk, minek hatására a tömõanyag megkeményedik.
 
A kezelés teljesen fájdalommentes, nem szükséges az érzéstelenítõ adása sem. A tömés a fogban marad több évig, de célszerû az ellenõrzése félévenként.
 

Kismamafogászat


Napjainkban fedezték fel, hogy a kismamák fogágybetegsége gócként koraszülést okozhat. Pontosabban a fogágybetegségben szenvedõ kismamáknál háromszor akkora a valószínûsége a koraszülésnek. Majdnem minden kismamánál fellép a fogágybetegség enyhébb formája az ínygyulladás, ezért fontos a kismamák szûrése.
 
A hosszabb ideig tartó ínygyulladás csontpusztulást, csonttasakok kialakulását, azaz fogágybetegséget okoz. Az ínygyulladás még könnyedén visszafordítható, de a fogágybetegségben szenvedõknek komolyabb kezelésekre van szükségük. Ezért fontos, hogy ne hagyjuk kezelés nélkül az ínygyulladást és a kialakult fogágy- betegséget, hisz a folyamat végén a csontpusztulás olyan mértékû lehet, hogy elveszíthetjük fogainkat. Szintén sok kismamánál gyakoribbá válik a fogszuvasodás és következményes betegségei, amit, - amennyiben akut folyamatról van szó -, feltétlenül el kell látni. Sokszor a nõgyógyászok, fogorvosok nem tudják mi a helyes, szabad-e kezelni a kismamákat. Fogászatunkban minden sürgõs kezelést megfelelõ szakértelemmel ellátunk, és külön hangsúlyt fektetünk az ínygyulladás és fogágybetegség kezelésére, valamint a megfelelõ kalcium pótlásra.
 
Gyökérkezelés kontrollálásához szükséges röntgenfelvétel készítése is. Ez kismamáknál a 3. trimeszter végéig kontraindikált. Ilyenkor tesz jó szolgálatot, az elektromos gyökércsatorna bemérõ mûszer, amellyel kockázat nélkül megállapíthatjuk a gyökércsatornák hosszát.
 
 
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Értem Részletek