magyar   román   english
 
 
 
Servicii
STOMATOLOGIE ESTETICA SI ALBIRE DE DINTI
 

Fogfehérítés

A fényaktivációs fogfehérítés

A leghatékonyabb módszer. Rendelői körülmények között, professzionális módszerrel történik. Az általunk alkalmazott plazmalámpás készülék négyszer tíz percnyi kezelés alatt hozza meg a kívánt eredményt, tehát egy ülésben, azonnali fogfehéredést érünk el.

A fogászati kezelésektől tartó, félő pácienseknek fontos tudni, hogy a fogfehérítés egy kifejezetten esztétikai kezelés, és nem fogorvosi beavatkozás. Félelemre tehát már csak ezért sincs semmi ok.
A fogakhoz tapadó lepedék és fogkő olyan gyakran okoz elszíneződést a fogfelszínen, hogy a fehérítési folyamat első lépéseként leválasztjuk az esetleges fogkövet, ultrahangos készülékkel, majd a maradék elszíneződött lerakódásokat, egy polírozó paszta segítségével távolítjuk el. Sok esetben már ez a művelet is elég ahhoz, hogy elfogadható fehérségűek legyenek fogaink.
A fogszövetek mélyebb rétegeit is érintő elszíneződések esetén, oxidáción alapuló fehérítőrendszereket alkalmazunk, melyek fő alapanyaga a hidrogén-peroxid. A fogak színét, - az eredetit és az elszíneződöttet is- szabad szemmel nem látható pigmentrészecskék okozzák, melyek a fogzománc és az alatta lévő dentin anyagába ivódtak bele.
A fogfehérítési rendszerek döntő része e pigmentek elszíntelenítésén alapul. A fehér fogsor iránti növekvő igény érthető, azonban ismernünk kell a helyes mértéket. Míg bizonyos kultúrákban, pl. az USA-ban elfogadottak a csempéhez hasonló fehérségű fogak, addig az európai ember a természetes, vagy annak látszó fogakat könnyebben elfogadja. Általában az életkor, nem, haj és bőrszín, valamint egyéb körülmények pl. dohányzás- figyelembevételével a lehető legvilágosabb színt ajánljuk, így gyakran lebeszéljük vendégeinket a természetellenesen fehér fogakról.
Néhány orvos azt mondja, hogy ők olcsóbban ki tudják fehéríteni a fogakat. Igaz ez? Igaz, lehet más módszerrel is fogat fehéríteni, ezek azonban nemcsak több időt vesznek igénybe ( 1 óra helyett két hetet), de a pácienseknek is sokkal több kényelmetlenséget okoz és kevésbé hatékony a fehérítés. A plazmalámpás technika azonban gyors és tartós megoldást biztosít, és teljes körű elégedettséget vált ki.

A fogfehérítés menete

Nézzük most pontról -pontra, hogy hogyan zajlik a fogfehérítés.
Meghatározzuk a kiindulási fogszínt, és fotót készítünk az ún. fogszínkulcs használata mellett. Egy szájterpeszt helyezünk a páciens szájába. Ez az eszköz nem nyitja nagyra a szájat -mint ahogy esetleg következtetnék - csak egy bizonyos, a fogfehérítéshez kedvező helyzetben tartja a fogazatot és az ajkakat. Az ínyt egy védő műanyag-réteggel fedjük, az ajkakat krémmel kenjük be. A fehérítő anyaggal bevonjuk a fogak felszínét, és tíz percen keresztül a fogfehérítő készülék speciális fényével világítjuk meg. Ezt követően átkeverjük a fogfehérítő anyagot a fogakon, és újra tíz percnyi megvilágítás következik. A folyamatot ezután még kétszer vagy háromszor megismételjük. Otthoni fogfehérítés Az otthoni fogfehérítést jóval hosszabb ideig kell alkalmazni, mint a rendelőit. ilyenkor kisebb töménységű anyagot használunk. további információ: fogfehérítésinfo

A fogfehérítés után

A fehérítést követő két héten fokozottan kerülendők az elszíneződést okozó élelmiszerek és élvezeti cikkek, mint a kávé, tea, vörösbor, mesterséges színezőanyagot tartalmazó élelmiszerek, dohányzás. Ebben az időszakban az említett dolgok még erősebben színezhetik el a fehérített fogfelszíneket.
Szintén kerülendő az ajakrúzs használata a fogfehérítés után két hétig.
A fogfehérítést követő napon néhány páciens a fogak érzékenységéről számolt be. Ezért a fogfehérítés utáni napon nem ajánlatos a forró ételek és a hideg italok fogyasztása. A panaszok minden esetben maguktól, legkésőbb a fogfehérítés utáni második napra elmúlnak.
Javasoljuk, hogy közvetlenül a fogfehérítés után kálium-nitrát tartalmú fogkrémet használjon, mert ez az anyag behatol a pulpakamrába, és közvetlenül ott fejti ki érzékenység-csökkentő hatását. Ilyen fogkrém a Sensodyne.

Héjkerámia

A kerámiahéjak a kíméletes és kis mennyiségű fogállomány-eltávolítás előnyeit egyesíti a restauráció esztétikai harmóniájával. Egyszerűen arról van szó, hogy a fog (legtöbbször elülső, felső fogak) ajak felőli felszínére egy laboratóriumban egyedileg, lenyomat alapján készülő igen vékony, 0.5 - 1 - 1.5 mm-es héjszerű kerámiaréteget ragasztunk rá, miáltal a fog jóval esztétikusabbá, gyakorlatilag a kívánt árnyalatúvá tehető úgy, hogy nem kellett rá koronát készítenünk. Természetesen ezt megelőzően a fog adott felszínéből ugyanennyit el is kell távolítanunk. Ezzel a módszerrel tökéletes szín és alakkorrekciót tudunk elérni.
Olcsóbb megoldás, mikor a rendelőben közvetlenül az előkészített fogra rétegzünk fel tömőanyagot. Ez a technika szintén jó eredményt hozhat, ha nincs nagy eltérés, és a fogak viszonylag épek.
A héjkerámia elsősorban a frontfogak területén, a fogak helyzeti anomáliái, fejlődési rendellenességből fakadó problémák, elszíneződések, abráziók vagy frontfogtraumák esetén ajánlott.

Lítium diszilikát kerámia (IPS e.max Press)

Kizárólag a front fogak teljes vagy részleges (héjkerámia) borítókoronáihoz javaslom, itt a vékony váz megfelelő előkészítés esetén nem jelent problémát. Az anyag egyik előnye a hagyományos kerámiáknál 2,5-szer nagyobb keménység, ami akár a fogak csiszolása nélkül is alkalmassá teszi héjkerámia készítésére (fél milliméternél vékonyabb)! Fényáteresztése, esztétikuma az összes korábban felsorolt eljárást magasan felülmúlja. A gingiva természetes színét az teszi teljessé, hogy a fényt a szulkuszba vezeti, és a marginális ínyt belülről világítja meg. Erre még az oxid-kerámia vázas fémmentes pótlások sem képesek.

Fém és allergia mentes kerámia pótlások

A rendszer újdonsága, hogy teljes egészében nélkülözi a fémet a koronák előállításához.
A hagyományos koronák esetén egy fémvázra égetik a porcelánréteget, és az íny közelében az elvékonyodó porcelánon keresztül látszódhat az alatta lévő fém, ami esztétikailag kedvezőtlen.
Segítségével rendkívül élethű, természetes hatású fogpótlások készíthetőek. A fogpótlás fémmentes, így esztétikai szempontból kifogástalan, mert a cirkónium-váz színe is a fogszínhez alakítható. Fémmentességéből fakadóan nem válthat ki allergiás reakciót, biokompatibilis.

Fogékszer

Egyedi, dekoratív mosolyt szeretne ?
A fogékszer a fogon speciális ragasztóval rögzül. Fúrást nem igényel, ebből következik, hogy a fogékszer felhelyezése teljesen fájdalommentes, gyors és a fogékszer maradéktalanul el is távolítható. Általában a felső kismetszőre felragasztott apró, különféle színű kő, vagy arany, ezüst illetve fehérarany, vagy nemesfém és kő kombinációjú, bármilyen figura lehet. Amennyiben valaki megunja a fogékszer viselését, akkor könnyedén el lehet távolítani, és nyoma sem marad az ottlétének. Az evésben és ivásban nem akadályoz, szinte észre sem lehet venni, hogy ott van.