magyar   román   english
 
 
 
menu_allergia
 
Egyre több betegünk fordul hozzánk a szájüregében hosszabb ideje fennálló és gyógyulási hajlamot nem mutató szokatlan gyulladásos jelenségek miatt. Ezek között a panaszok között szájégés, nyelvbizsergés, szájszárazság, fekélyek keletkezése, villanyozó érzés, az íny gyulladása, vérzése és sok egyéb tünet szerepelnek.

A szájüregben előforduló fémötvözetek alkotóelemei allergénként szerepelhetnek, ha a szájban oldódva az ötvözetről leváló fémionok a véráramon keresztül a szervezetbe jutnak. Különösen veszélyeztetettek azok a betegek, akiknek a szájában többféle fém egyszerre fordul elő.
Allergén lehet egyébként minden olyan anyag, mellyel az emberi szervezetet szenzibilizálni (túlérzékenyíteni) lehet. A kismolekulájú anyagok (pld. fémionok) általában makromolekulákhoz kapcsolódva fejtik ki allergén hatásukat, szenzibilizálják a szervezetet és okoznak következményes megbetegedéseket (ekcéma, ínygyulladás stb.). A túlérzékenység kiváltásában szerepet játszó anyag allergén mivoltának igazolására alkalmas a bőrteszt vizsgálat (bőr allergiás próba), melynek során az illető személy bőrére ragasztott vizsgált anyag 24-72 óra múlva helyi gyulladásos reakciót (késői típusú bőrreakció) kiváltva diagnosztizálható. Ha a szervezet bármely területén ezzel az anyaggal kontaktusba kerül gyulladásos reakció létrejöttére és fennmaradására lehet számítani.

Jelentős szerepe van a környezetben fellelhető irritáló anyagoknak is (mosószerek, kozmetikumok, vegyi anyagok) a szenzibilizáció kiváltásában, melyek bőrrel érintkezve a háztartásokban, irodákban, egyes más foglalkozási ágakban sok probléma forrásai. Mivel ezek között gyakori a fogászatban is alkalmazott anyag (pld.. háztartásokban tisztítószerekben króm, nikkel, formalin, az irodákban nikkel, fenol, műanyagok) így az előzetesen ezen helyeken szenzibilizálódott személyek a fogászatban is alkalmazott anyagra allergiásakká válhatnak anélkül, hogy valóban fogászati kezelés okozta volna allergiájukat. Ez az egyik magyarázata a fogászatban egyre tömegesebben tapasztalható allergiás problémáknak és erre utal a fogászati anyagokra bőrtesztvizsgálat során bizonyított allergiás esetek között a nők sokkal gyakoribb - 85-90%-os - előfordulása. A bőrtesztvizsgálat során a beteg hátára speciális ragtapaszokkal helyezik fel az egy-egy csepp tesztanyagot, majd 48 és 72 óra múlva a tapasz helyén keletkező bőrpír leolvasásával igazolható az egyes anyagokkal szembeni allergia.

Fémallergia provokálta bőrelváltozások: Szájüregi reakciók: Vérbőség, ínygyulladás, szájnyálkahártya gyulladás, ajakgyulladás, nyelvgyulladás, kóros elszarusodás, leukoplakia

Bőrreakciók: Ekcéma, bőrgyulladás, hajhullás. A fogpótlást viselőknél leggyakoribb a nikkel-túlérzékenység. Ennek egyszerű oka az, hogy ez a fém fordul elő legnagyobb mennyiségben a mindennapi használati tárgyainkban, így az ékszerekben, csatokban, fémgombokban, szemüvegkeretekben, de a fogpótlásokban is. A nikkelen kívül a króm, kobalt, higany, palládium, ezüst vagy réz a felelős a különböző allergiás panaszokért. Terápia: az allergén anyagok maradéktalan eltávolítása indokolt, mely után várható a másodlagos jelenségek súlyosságának csökkenése, megszűnése ( 8-10 nap után). Az igazoltan allergiás reakciót okozó fogászati anyagok eltávolítása akkor is indokolt, ha feltételezhetően nem a fogászati munka során keletkezett a szenzibilizáció, hanem az már korábban kialakulhatott (pld, fülbevaló, óralánc stb.).

Higanyallergia esetén az amalgámtömések cseréje indokolt. Nikkel, kobalt és króm allergiák esetén az arany vázas, a teljes kerámia illetve cirkónium-oxidból készült koronákat és hidakat javasoljuk. A fémmentes anyagok egyre nagyobb teret hódítanak a mai modern fogászatban, és esztétikai előnyük mellett az egyik legjobb tulajdonságuk, hogy nem váltanak ki allergiás reakciót, mivel nincs bennük semmilyen fémösszetevő.